Keepershandschoenen

Het verschil tussen een goede en slechte keeperstrainer

keepersschool diego

Het verschil tussen een goede en een slechte keeperstrainer

Het verschil tussen een goede en een slechte keeperstrainer. Het is in mijn ogen onmogelijk om een goede keeperstrainer te zijn als je zelf nooit onder de lat hebt gestaan. Je moet weten wat er in een keeper omgaat tijdens een 1 VS 1 situatie. Je moet kunnen aanvoelen dat 1 stapje naar voren of 1 stapje naar achteren het verschil kan maken tussen een redding en een doelpunt. Als je dit zelf nooit heb meegemaakt, mis je een hele hoop ervaring en dan kan je dit onmogelijk goed overbrengen op de keepers die jij traint.

Ervaring

Zowel als keeper én keeperstrainer. Iedere keeperstrainer ontwikkelt in de loop van de tijd zijn eigen oefeningen (trainingen) en door middel van uren doorbrengen op het trainingsveld weet je exact of de oefeningen lopen of niet. Zijn de oefeningen uitdagend? Waar moet ik op letten bij deze oefening? Staan de keepers te lang stil bij deze oefening? Dit zijn allemaal zaken waar je pas achter komt nadat je de oefening hebt gegeven. Je weet vooraf bijna nooit hoe een oefening exact gaat lopen. Hoe geef ik training aan F-E jeugd? Waar moet ik op coachen bij B-A keepers? Hier kom je pas achter nadat je vele uren hebt doorgebracht als keeperstrainer op het trainingsveld.

Een goede trap

Het is essentieel dat jij als keeperstrainer over een redelijke trap beschikt. Bij de F-E keepers kan je nog veel ballen rollen en gooien maar bij de oudere jeugdkeepers kom je hier niet meer mee weg. Je moet moeiteloos de ballen kunnen schieten op ieder gewenste plek in de goal met de juiste snelheid. Een goede trap ontwikkelen is overigens ook een kwestie van trainen, trainen en nog eens trainen.

En dan in mijn ogen het belangrijkste punt:

Geduld

Iedere keeperstrainer weet dat de ontwikkeling van jeugdkeepers stapje voor stapje gaat. Je kunt het nog zo gepassioneerd en technisch perfect uitleggen, maar foutloos schuin naar voren duiken, afzetten met het juiste been en de bal klemvast pakken uit de kruising leer je helaas niet in 1 training. Je moet keepers vertrouwen geven. Overtuigen dat ze het wel kunnen. Merk je dat een keeper het lastig vindt om te duiken. Laat hem dan op zijn knieën zitten en rol de bal voorzichtig net naast de keeper. Je zult merken dat de keeper nu wel valt/duikt en de bal heeft tegengehouden. Lukt dit dan ga je vervolgens over naar de hurkhouding en doe je precies hetzelfde. Stapje voor stapje (met heel veel geduld) is het jouw taak als keeperstrainer om de keeper iedere training weer een klein beetje beter te maken. En wat is er nou mooier om te zien dat een keeper plezier heeft in zijn sport en iedere week beter wordt en met meer zelfvertrouwen onder de lat staat.

“Een goede keeperstrainer moet gedreven zijn en passie hebben voor het keepersvak. Maar het alle belangrijkste is dat je geduldig bent als keeperstrainer en de keepers weet te overtuigen om iedere training het maximale te geven, alleen dan kan je keepers écht beter maken.”

Klik hier om een kijkje te nemen bij Keepersschool Diego.

keepersschool diego

Bekijk HIER het YouTube kanaal van KeepersTalent

1 thoughts on “Het verschil tussen een goede en slechte keeperstrainer

  1. Bart Scholtens schreef:

    Een keeperstrainer hoeft toch zelf geen ballen te trappen? Ik heb geleerd (o.a. keepersworld maar ook de demo trainingen van Ajax) dat keepers zelf schieten in de diverse oefeningen, en spelvormen de trainer observeert vooral. Bovendien, een goede trap ontwikkelen is essentieel voor keepers, meer dan 60% van de handelingen van een keeper is voetballend. Volgens mij (en wat ik geleerd heb) is een van de belangrijkste dingen van een keeperstrainer dat hij goed observeert en niet zelf al te veel bezig is (een fout die ik in het begin maakte).

    Groeten
    Bart Scholtens

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *