Tips voor het onderhouden van keepershandschoenen

“Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn handschoenen niet zo snel kapot gaan en hoe houd ik deze het beste schoon?” Dit zijn veel voorkomende vragen die wij wekelijks gesteld krijgen in onze keeperswinkel. Lees hieronder het artikel om antwoord te krijgen op deze vragen.

Het goed onderhouden van keepershandschoenen is ontzettend belangrijk voor de levensduur van de keepershandschoen. Hoe beter je de handschoenen verzorgt, hoe langer deze mee zullen gaan en hoe meer plezier je ermee kunt beleven. Hieronder geven wij een aantal tips die bij moeten dragen aan de duurzaamheid van jouw keepershandschoenen. Hierdoor kun je er zo lang mogelijk gebruik van maken.

1. Vochtig

Het is heel belangrijk om je handschoenen voor een keeperstraining of voor een voetbalwedstrijd vochtig te maken. Je krijgt hierdoor een betere grip en je handschoenen gaan minder snel kapot. Zorg dat je nooit met droge handschoenen aan de wedstrijd/training begint. Neem altijd een bidon mee naar de goal en spuit je handschoenen een paar keer tijdens de wedstrijd/training nat. Ook na de training en/of wedstrijd is het raadzaam om de gloves te bewaren in een licht vochtige handschoenentas. Dit is de alle belangrijkste regel voor het onderhoud van je keepershandschoenen.

2. Schoonmaken na een wedstrijd/training

Maak je handschoenen nat met lauw water en masseer het vuil als het ware uit de keepershandschoen. Doe vervolgens je handschoenen aan en knijp het water uit de handschoen. Geef jezelf vervolgens een ‘high five’ en duw je handen stevig tegen elkaar aan dat het water er vervolgens uit loopt.

Tot slot wikkel je je handschoenen in een handdoek en laat je deze 24 uur drogen op kamertemperatuur. Daarna zijn je handschoenen weer gereed voor de volgende activiteit. Let er wel op dat je de gloves ten alle tijden nóóit op de verwarming legt. Hierdoor zullen de keepershandschoenen alleen maar sneller kapot gaan.

3. Goed opbergen als je ze niet gebruikt

En dan met name tijdens de zomer- en winterstop. Bewaar ze licht vochtig in een handschoenentasje en zorg dat ze niet tegen elkaar aan gaan liggen/plakken. Ze kunnen dan tegen elkaar aan gaan kleven. Hierdoor zal de foamlaag beschadigd raken en dit zal je alleen maar nadelen opleveren.

4. Nooit afzetten met een platte hand

Vermijd ten alle tijden contact met de foamlaag van je keepershandschoen en het (kunst) gras. Als je snel op moet staan tijdens een oefening is het verleidelijk om je zelf met een platte hand af te zetten van de grond. Probeer altijd een vuist te maken bij dit soort momenten. Als je moet opdrukken van de keeperstrainer, doe dan altijd je keepershandschoenen uit of druk op met gebalde vuisten. Dit geldt eveneens voor leunen tegen de netten en doelpalen. Doe je dit niet dan is de kans heel groot dat de foamlaag scheurtjes vertoont.

Hierboven hebben wij 4 tips gegeven die bij moeten dragen aan een langere levensduur van je keepershandschoenen. Ga goed met je keepershandschoenen om en je zult er veel langer plezier van hebben dan als je dit niet doet.

Ook belangrijk om te weten:

Het is belangrijk dat je je handschoenen niet te klein koopt. Te kleine handschoenen kunnen gemakkelijk scheuren doordat er teveel spanning onstaat tijdens het stoppen van krachtige schoten. Bij te kleine handschoenen scheuren je handschoenen voornamelijk tussen de vingers. Denk aan het moment dat je een vuist wilt maken om een bal weg te stompen.

Gebruik altijd 2 verschillende keepershandschoenen. Als de portemonnee dit uiteraard toelaat. Klik hier voor al onze combideals. 1 voor de wedstrijden en 1 (oud paar) voor de trainingen. Hoe vaker je jouw nieuwe handschoenen gebruikt, hoe eerder deze zullen slijten en weer aan vervanging toe zijn. Daarnaast zijn in de nieuwste en duurste keepershandschoenen in de meeste gevallen verschillende technologieën verwerkt. Dit kan je prestaties tijdens wedstrijden verbeteren. Trainingen zijn er om te leren en daarom is het beter om met een oud setje handschoenen zonder technologieën te keepen. Hierdoor kun je het beste uit jezelf halen zonder ‘hulp’.