Keepershandschoenen

Wanneer ben je de beste keeper

keepersshirt-met-naam-en-rugnummer

De beste keeper is degene die de meeste ballen tegenhoudt

Toen ik vorig jaar nog actief was als keeperstrainer bij een betaald voetbal organisatie moesten wij keepers die op stage kwamen regelmatig beoordelen en de beste eruit proberen te pikken. Ik kan je vertellen dat dit vaak een moeilijke klus was. Hoe kun je keepers van 11 jaar exact met elkaar vergelijken? De ene keeper is beter in het onderscheppen van voorzetten en de andere keeper blinkt weer uit in 1 VS 1 duels. Wat is belangrijker en waar selecteer je op als keeperstrainer op zo’n jonge leeftijd?

Als ik zo’n vraag stelde aan andere mensen binnen deze organisatie kreeg ik vaak het antwoord dat ik moest kijken naar de techniek van een doelman. Hoe pakt de doelman een bal? Hoe beweegt de keeper in zijn doel? Valt de keeper op de juiste manier? Dit zijn allemaal technische aspecten waar keepers hedendaags op getest worden. Kortom: Ben jij een keeper die makkelijk beweegt in de goal en op de juiste manier kan vallen/duiken? Dan is de kans groter dat jij wordt aangenomen dan een doelman die over het algemeen meer ballen tegenhoudt maar niet uitblinkt in bijvoorbeeld zijn voetenwerk.

Best bizar toch?

Dat vind ik ook! In mijn ogen is het de eerste, tweede, derde en vierde prioriteit van een doelman om zo veel mogelijk ballen tegen te houden. Ik denk dat het voor de gemiddelde voetbaltrainer ook niet veel uitmaakt ‘hoe’ zijn keeper de ballen tegenhoudt ‘als’ hij de ballen maar tegenhoudt.

Hiermee wil ik niet zeggen dat de techniek van een keeper niet belangrijk is. In tegendeel zelfs. Uiteraard keur ik het af als een doelman te vaak op zijn buik valt i.p.v. op zijn zij en als een keeper loopt te stampen in de grond bij voetenwerkoefeningen. Maar ik vind echt dat de meeste clubs/keeperstrainers aan het overdrijven zijn om keepers ‘technisch’ te trainen. Een keeper moet in mijn ogen zoveel mogelijk ballen tegenhouden. Hoe hij dit doet vind ik veel minder belangrijk.

Als je aan mij vraagt wat ik het belangrijkste vind aan een keeper antwoord ik direct: “Zijn mentaliteit.” Hoe graag wilt een keeper trainen? Hoe graag wilt een doelman beter worden en wat heeft hij er allemaal voor over? Loopt een doelman te zeuren bij een schaafwond/blauwe plek, of verbijt hij de pijn en gaat hij als de brandweer tekeer op het trainingsveld? Dat laatste is cruciaal om beter te worden als doelman vind ik. In mijn ogen maakt een doelman met een goede mentaliteit eer stappen dan een keeper met een goede techniek. En als ik het voor het zeggen had zou ik eerder op mentaliteit selecteren dan op techniek.

Bekijk HIER ons YouTube kanaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *