Keepershandschoenen

Een keeper met zelfvertrouwen is 2 keer zo goed!

keepers met zelfvertrouwen

Een keeper met zelfvertrouwen is 2 keer zo goed!

Als keeper zijnde rust er altijd een hele belangrijke taak op jouw schouders: “Alle ballen tegenhouden en vooral geen fouten maken”. Fouten worden meestal niet geaccepteerd door jouw teamgenoten en maak je deze fouten wel, dan krijg je dit meestal direct op een vervelende, schreeuwerige manier te horen. Niet leuk en dit tast bij de meeste keepers hun zelfvertrouwen ook nog eens behoorlijk aan.

Ik heb in al die jaren dat ik heb rondgelopen bij de voetbalwedstrijden, keepers in grote getalen fouten/blunders zien maken. Ik kan je vertellen dat een keeper direct na een doelpunt weet of hij er iets aan had kunnen doen om het doelpunt te voorkomen of niet. En ik kan je ook vertellen dat er niets zo vervelend is om te beseffen dat het jouw fout was. Dat vreet je op van binnen en het liefst wil je jezelf onder de grond stoppen of ontwaken uit een nachtmerrie. Zo ervaarde ik dat als fanatieke keeper tenminste. En als kers op de taart kreeg je ook nog van teamgenoten, trainers, begeleiders en/of supporters te horen dat je er niets van kunt en dat je de volgende wedstrijd maar als reserve moest starten.

Ik kan je vertellen dat je als keeper ontzettend sterk in je schoenen moet staan om jezelf direct na een fout te herpakken.

Een keeper die zonder zelfvertrouwen in het doel staat gaat veel te veel nadenken over iedere actie die hij of zij moet maken. En een keeper zonder zelfvertrouwen durft nauwelijks uit te komen bij voorzetten en hoekschoppen. Een keeper zonder zelfvertrouwen durft zijn verdediging niet te coachen en zo kan ik nog wel tientallen punten opnoemen die een keeper niet doet als hij geen zelfvertrouwen heeft. Hij durft niet uit zijn 5-meten gebied te komen bij voorzetten. Hij durft niet meer mee te voetballen en kiest eerder voor de lange bal etc.

Mag je een keeper dan niet aanspreken op zijn fouten?

Uiteraard mag je als trainer/coach iedereen aanspreken op zijn fouten. Ik zou je alleen willen adviseren dit bij een keeper op een subtiele, rustige manier met zijn tweeën te bespreken i.p.v. op een schreeuwerige manier over het gehele veld, 5 seconde na het tegendoelpunt. Dit tast namelijk bij de keepers hun zelfvertrouwen enorm aan en ik heb nog weinig keepers gezien die hierdoor beter zijn gaan spelen. De eerste die weet wanneer een keeper een fout heeft gemaakt, is de keeper zelf.

Hoe kun je als keeper extra zelfvertrouwen krijgen?

Het is voor een keeper ontzettend belangrijk om te weten of de trainer/coach en teamgenoten vertrouwen in hem hebben en dit regelmatig laten horen d.m.v. complimenten. Je kunt het zo zien: Iedere keer als een keeper een goede redding maakt en hij krijgt dit te horen van zijn teamgenoten op een positieve manier, dan stijgt zijn zelfvertrouwen een heel klein beetje. Maakt de keeper een fout/blunder, dan daalt zijn zelfvertrouwen. Krijgt hij dit ook nog op een vervelende manier te horen? Dan daalt zijn zelfvertrouwen helemaal naar het 0-punt en het kan vrij lastig zijn om hier 1-2-3 weer bovenop te komen.

Wat kun je als keeperstrainer doen aan het zelfvertrouwen van de keeper?

Als het goed is weet iedere keeperstrainer dat hij tijdens de trainingen de ballen zo moet gooien/schieten dat de keeper er net bij kan. Een bal hard in de kruising schieten waar de keeper nooit bij kan, daar heeft de keeper helemaal niks aan. Jij moet als keeperstrainer de gehele training op zoek gaan naar goede reddingen en telkens de keeper complimenteren na het maken van een goede redding. Als de keeper aan het einde van de training lekkere ballen heeft gepakt, staat hij uiteindelijk met meer zelfvertrouwen onder de douche en die zelfvertrouwen kan hij weer meenemen naar de volgende wedstrijd!

Klik hier om een nieuwe keepersoutfit te scoren.

Bekijk HIER ons YouTube kanaal

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *